Skrivet av: JMB | november 6, 2009

Ingenjören

Idag plockade jag in NyTeknik Nr.45 som kom i brevlådan igår. På framsidan ser man en bild av en enkät med inringning kring en fråga och ett av svarsalternativen: ”Hur viktigt är det för dig att få vara kreativ? – Inte så viktigt. Jag använder mest min logiska sida.” I ingressen kan man sedan läsa följande:

”Ingenjören är inte kreativ, jobbar helst för sig själv och är en försiktig typ. Den bilden ger ”vägvalsbibeln” Gymnasieguiden, som skickas hem till alla 15-åringar i Sverige.” – NyTeknik Nr.45 s1

Naturligtvis handlar hänvisade artikel (och ledare) om kritiken mot denna beskrivning. Nu kanske man inte ska testerna seriöst, men många unga, som inte vet vad en ingenjör är, får ju definitivt en negativ bild av vad yrket innebär. Det är svårt att beskriva en ingenjör, vad kan man arbeta med? – Vad som helst, svarar nog de flesta. Som tidigare diskuterats här i bloggen så är en ingenjör en problemlösare, en person som hittar tekniska lösningar. Men vad är då en ”teknisk” lösning(?).

Det kan vara problem som är kopplade till IT- och telekomverksamhet, energiförsörjning och elektriskt beroende apparater, fordonsindustrin; kontroll- / drivsystem till bilen… varför inte automation? dvs. robotteknik eller kanske AI- (Artificiell Intelligens) utveckling. Ingenjören kan också arbeta inom byggbranschen för att exempelvis beräkna hållfasthet på material eller kanske bioteknik och medicin är mer av intresse? Ja, ingenjören kan arbeta inom alla områden, för att lösa problem som kräver logiskt tänkande, men kanske framförallt kreativt tänkande(?) För att hitta lösningar som ingen annan tidigare gjort måste man tänka ”outside the box”, så att säga.

Ungdomar idag vet inte vad en ingenjör arbetar med, därför är det viktigt för oss som är ingenjörer, eller läser en ingenjörsutbildning, att visa på det som är intressant och roligt med det vi arbetar med/för.

Mitt namn är Johanna, jag läser till elkraftsingenjör. En elkraftsingenjör kan arbeta inom produktion, transport och handel av elektricitet. En elkraftsingenjör kan arbeta inom industrin, i stora eller små företag, som konsult eller anställd. En elkraftsingenjör kan välja att arbeta med allt från drift av kraftstationer till utveckling av digitala kontrollsystem. Elkraftsingenjören kan välja att arbeta med drivsystem till miljövänliga bilar eller varför inte som driftingenjör på Oskarshamns kärnkraftverk? Du kan jobba både i Sverige och utomlands och till och med få bra betalt – fackförbundet Sveriges Ingenjörer rekommenderar en ingångslön för nyutbildad högskoleingenjör i elektroteknik till minst 26 500 kronor.

Ingenjören är kreativ, smart, arbetar med andra människor och hittar nya lösningar.



Svar

  1. […] Att ingenjörsyrket är så mycket mer än det ser ut (Ingenjören) […]

  2. […] bristen på ingenjörer inom alla områden (inte minst elkraften, där jag själv nu arbetar inom). För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett inlägg som en kommentar till en debattartikel i NyTeknik där man diskuterade följande påstående: […]


Lämna en kommentar

Kategorier