Elkraften

Elkraftens utveckling och historia i Sverige är starkt kopplad till företagshistorien om ASEA (idag en del av ABB). Vidare så kan man peka ut en man, Jonas Wenström, som både hade uppfinningsrikedomen och drivningskraften att ”elektrifiera” Sverige. Även om Jonas Wenström inte tillskrivs någon av de stora uppfinningarna så som glödlampan, likströmsgeneratorn eller trefassystemet för växelström, så hade han samma teoretiska kunskaper som respektive uppfinnare, och dessutom så bidrog han starkt till förbättringar av de två sistnämnda.

Foto (1947) från tekniska muséets bildarkiv rörande elkraftens utveckling och framgång i Sverige. (Copyright tillhör Tekniska muséet)

Tekniska muséet påbörjade 2002 ett omfattande projekt för att belysa elkraftens utveckling i Sverige. Resultatet är en webbutställning med urval från muséets omfattande samling av fotografier, maskiner och ritningar.

Jag tycker idén med webbutställning öppnar för fler intressenter och främjar kunskapen om Sveriges historia. Trots att elkraftens utveckling skedde parallellt i flertalet länder så imponeras jag av Sveriges drivkraft på området – för trots allt användes svenska uppfinningar/förbättringar för att bygga Sveriges elnät.

Gå in på tekniska muséets webbutställning om elkraft och läs om männen och företagen bakom elektriciteten i Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: