Skrivet av: JMB | april 7, 2010

Ingenjör – Ett drömjobb

Via ingenjörsbloggen.se hittar en intressant rapport från Manpower. Företaget gjorde i början på Januari en undersökning bland 6 400 personer inom Manpower-gruppen angående deras drömjobb. Resultatet är intressant… det drömjobb som ligger på första plats av en tio-i-topp lista är ingenjör. Woho!

Frågan är nu, vem har svarat på undersökningen? Anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter. Undersökningen tar upp 131 olika yrken och 2,9 % av svaren är ingenjör. Tyvärr gäller detta endast bland manliga svaranden… kollar man på statistiken för kvinnliga svaranden så finns inte ingenjör med över huvudtaget bland tio-i-topp. Detta samtidigt som man vill ha ett spännande och personligt utvecklande arbete… precis det som ingenjörsyrket innefattar (?).

För att få fler kvinnor intresserade av teknik så krävs det mer. Det finns dem som vill mena att teknik inte är något som biologiskt tilltalar det kvinnliga könet, att det skulle finnas biologiska orsaker till att man vänder sig till humanisitiska ämnen. Jag tvivlar på att detta stämmer.. men å andra sidan så finns det ingen ”bättre” teori till orsaken att tjejer inte vill bli ingenjör… även om yrkeskriterierna är uppfyllda.

Anledningen till att man väljer ingenjör som drömyrke är enligt svaranden att det ger möjlighet till hög lön, att det är spännande och personligt utvecklande, att det ger hög status samt att det finns en möjlighet att förbättra och förändra samhället.


Svar

  1. För att ha rätt perspektiv här: 2.9 % är mindre än 1/30. I princip säger undersökningen att det i varje skolklass finns en enda elev som har ingenjör som drömyrke. (Förutsatt att åsikterna bevaras över tiden—jag använder en skolklass bara för att illustrera talen.)

    Frågan är då snarare ”Varför vill så få bli ingenjörer?”, snarare än ”Varför vill så få kvinnor bli ingenjörer?”. (Respektive ”Hur får vi fler att vilja bli ingenjörer?”, om detta gäller som ett mål.)

    • Naturligtvis har du rätt i att man kanske borde ställa sig frågan varför få personer i allmänhet väljer ingenjörsyrket… jag har tidigare nämnt detta i bloggen, bland annat var jag med i en projektgrupp på högskolan som genomförde en undersökning vid gymnasieskolorna i trestadsområdet angående vilken typ av utbildning och vilket yrke som verkade mest intressant. Slutsatsen från denna var att många inte ens vet vad ingenjörsbegreppet innebär. Ber man någon beskriva en lärare eller sjuksköterska så vet alla precis hur dem ska svara.

      Syftet här var kanske mer att utöver det faktumet att få vill bli ingenjörer så är antalet kvinnor ännu desto mindre. Inte för att detta är fel, men jag finner frågan intressant.. vad är det egentligen som gör att en person vill bli en viss ”sak” ? Tror definitivt att det har med influenser att göra – hur mycket man utsätts för ett visst yrke.. inom familj, mellan vänner osv.


Lämna en kommentar

Kategorier