Skrivet av: JMB | augusti 16, 2010

Dataspel – ett steg i karriären

Debatten har funnits länge, om inte annat kring så kallade FPS (First Person Shooter)-spel och deras påstådda roll i ökade våldsdåd. En del påstår att våldet ökar på grund av livsfarliga spel, medans andra studier och undersökningar pekar på förbättring av spelaren på en rad områden:

[…] förmåga att lösa problem, träna koncentrationsförmåga och uthållighet samt ge tillfälle till inlevelse och öppna möjligheter för viktiga diskussioner kring etiska problem.

Censur hör inte hemma i ett modernt samhälle

Men förutom våldsdebatten så har många, inte minst föräldrar, argumenterat mot främjandet av asocialt beteende bland ungdomar som spenderar mycket tid vid datorspel. Men det man inte inser är kanske bredden av onlinespel som idag existerar och som handlar om allt annat än att vara asocial, tvärtom.

Att datorspel har inverkan på oss människor vet nog de flesta. Att just så kallade MMORPG kan vara en del i självutveckling mot bra ledarskap är det nog många som finner förvånande.

Elliot Noss, VD på domännamnsföretaget Tucows, ges som exempel. Genom att spela World of Warcraft – ett av de allra största onlinespelen – har han lärt sig att varje delmål, även om det kan verka obetydligt, blir viktigt om man ser det i ett större sammanhang. I sin roll som VD brukar han därför samla de anställda och återkommande berätta om företagets hjältar, dess tillkortakommanden och framgångar. De anställda tycks känna att de är del av något större. Noss har enligt artikeln i Forbes noterat ökad trivsel och minskad personalomsättning. (ingenjoren.se)

MMORPG står för Massively Multiplayer Online Roleplaying Game och handlar allt som oftast att arbeta i större eller mindre grupper för att nå ett utsatt mål. Ju större grupp desto viktigare är det med ett bra och tydligt ledarskap.

En ledare i World of Warcraft måste ha förtroende från (och för) sina gruppmedlemmar, kunna skapa motivation vid svårigheter och kunna handla rättvist och fatta lätta så väl som svåra beslut för att föra sin grupp framåt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: