Skrivet av: JMB | maj 25, 2010

Självförsörjande

Det här med miljövänlig el har ju funnits på tapeten ett tag nu. Dessutom har det kommit allt mer lösningar och möjligheter för att göra en villa självförsörjande – man strävar efter att komma tillbaka till den tid då man klarade sig på egen hand (?).

I dagsläget när man köpt en tomt och skall bygga ett nytt hus så är eldistributionsföretaget i området skyldigt att dra fram el till tomten. Däremot är detta på intet sätt gratis. Företaget kan ta ut omkring 15 000 kronor (och uppåt) för arbetet att skapa anslutning till elnätet. Frågan är då om det är befogat att satsa på självförsörjning i form av solpaneler och småskalig vindkraft/vattenkraft?

Ett par utanför Örebro har byggt ett hus som är självförsörjande på el (men också vatten och avlopp). Huset försörjs för tillfället med vakuumsolpaneler och solceller men planeras att försörjas på även småskalig vindkraft och vattenkraft. Gå in på parets hemsida för att se bilder och läsa mer: LÄNK.

Enligt beräkningar så drar huset så lite som 3 kWh/dygn (1095 kW/år), mycket tack vare den tjocka isoleringen av foamglas (LÄNK).

Jag blev väldigt inspirerad av detta husbygge. Det finns även en mycket intressant TED-föreläsning av Catherine Mohr som berättar hur hon och hennes man byggde ett hus med förutsättningen att det ska vara så energisnålt som möjligt:

LÄNK till TED

LÄNK till blogg där hela husbygget finns dokumenterat.

________________________________

Källa angående anslutning till elnätet:

LÄNK – Anslutning av el, enligt kommentar på forum, kan troligtvis variera. Exempelvis tar Trollhättan Energi en anslutningsavgift för villa/radhus på 22 375 kronor – TrollhättanEnergi – Tillkommer gör sedan också ström till utrustning under byggnationstiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: