Skrivet av: JMB | maj 7, 2010

El-räddningen i klimatfrågan

El har blivit allt mer använt/utnyttjat runt om i världen. Idag var jag och lyssnade på (men också delaktig i) ett seminarium som Vattenfall tillsammans med Högskolan Väst anordnat i högskolans aula. Ämnet? Hur elen kan ”rädda” klimatet och vilka vägar som finns att välja bland för att utvinna elvärme.

Det talades en hel del om elbilen, både som ren elbil och som hybrid. Hur skulle detta fungera? I vilka förhållanden kan en elbil vara berättigad, knappast på landsbygden i dagsläget, till exempel. En intressant åsikt under dagen var satsningen på vindkraft, och att man skall arbeta för att tillfredsställa energiförbrukningen; inte bara för att få ut så mycket energi som möjligt. I den nära framtiden kommer behov av att öka kraftkopplingar från Norden till kontinenten i form av ”överskott” på energi som dagens energipolitik skulle innebära, detta kan ju förstås användas till att fasa ut övriga Europas stora beroende av fossil elkraft (Per Norberg – Vattenfall/Chalmers).

Det man borde fokusera på är det närliggande miljö- och klimatpåverkan att ersätta de fossila bränslena, inte nödvändigtvis kärnkraft (eftersom den trots allt är ”ren” ur miljösynpunkt). Däremot måste man ju fortfarande inse att uran likt olja/bensin är en ändlig energikälla (Claes Fredriksson – Högskolan Väst).

Jag och Veronica Svensson, en kollega till mig på utbildningen, höll också ett kort föredrag kring co-op, vad det innebär, samt lite om våra personliga erfarenheter på ABB respektive Vattenfall. En givande dag.

Får också passa på att tacka ödmjukast för alla komplimanger som vi fick efteråt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: