Skrivet av: JMB | januari 27, 2010

Juridik=Matematik

Juridik är något speciellt. Om inte annat upptäckte jag detta när jag anlände till ett programrådsmöte efter att nyligen uthämtat en av böckerna i kurslitteraturen till juridiken. ”- Läser du juridik?” med en svagt sarkastisk underton. En diskussion uppkom och en annan påpekade något liknande följande:

”- Är inte juridik, och även ekonomi, väldigt matematiskt; att beskriva något logiskt med hjälp av ord [istället för siffror] (?)”

Det kan ju tyckas logiskt att juridiken är ”logisk”. En rättslig handling mot en individ (människa eller företag) måste ju vara koncis och ”rak”; det finns inte utrymme för ”kanske”. Undantag däremot, är en helt annan sak. Men att ekonomi skulle vara matematiskt, det höll inte samtliga med om, en uttryckte sig: ”Ekonomi? Det är ingen matematik, det är bara åsikter.”

Annonser

Responses

  1. Visst är det spännande att vi har så olika upfattning om ord och begrepp! Det kanske är en av anledningarna till att definitioner känns så behagliga, då kan man tro sig veta.

    / svärmor

    • Oerhört spännande, det är olika människors olika uppfattningar som berikar. Vad vore världen om vi alla vore lika i sin verklighetsuppfattning?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: