Skrivet av: JMB | januari 12, 2010

UHVDC |Kina|

Bild lånad från NyTeknik.se

Under december månad som var, arbetade Siemens i slutspurten på den första överföringen på spänningsnivån 800 kV mellan Yunnan och Guangdong (Karta [se södra delen]). Redan den 8:e december utförde man så kallat ”open-line” test, dvs. körning i tomgång… men ordinär drift av överföringen påbörjades officiellt den 29 december av det kinesiska kraftbolaget China Southern Power Grid, enligt NyTeknik.

Kina är den största marknaden för så kallat UHVDC just nu. UHVDC står för Ultra High Voltage Direct Current och innebär alltså högspänd likströmsöverföring på spänningsnivån 800 kV. Siemens är inte det enda elkraftsbolaget som erbjuder den här tekniken, även ABB erbjuder anläggningar för UHVDC och har under de senaste åren arbetat parallellt med Siemens uppförande av Yunnan-Guandong-överföringen med en motsvarande UHVDC-överföring mellan städerna Xiangjiaba och Shanghai (Karta [provinsen Sichuan till Shanghai (mellan provinserna Jiangsu och Zhejiang]) i sydvästra delarna av Kina. Xiangjiaba-Shanghai-överföringen beräknas vara i full ordinär drift under 2010.

De långa överföringarna som görs möjliga med UHVDC medför att man kan utnyttja Kinas stora vattenkraftverk (så som det i Xiangjiaba) istället för att upprätta mindre oljekraftverk närmare förbrukningsområdena (ex. Shanghai). Då förlusterna i en HVDC överföring är mindre än motsvarande förluster för en överföring med växelström så innebär UHVDC än mindre förluster. Varför? Förlusterna är kopplade till spänningsnivån: HVDC i Kina idag ligger på en spänningsnivå av 500 kV, med en överföring på 800 kV minskar alltså förlusterna vid transportering av effekt. ABB beräknar förlusterna vid deras UHVDC-överföring till knappa 7 procentenheter (jfr. 10 % för 500 kV).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: