Skrivet av: JMB | december 15, 2009

Skollagen

Idag lämnades en ny remiss till den ”nya skollagen”, vars första utkast lades redan i våras. En komplettering har gjorts: med avsnitt om behörighetsbestämmelser för lärare. Ett förbud mot att tillsvidareanställa lärare utan rätt examen införs. Som sades vid 1900-nyheterna på tv4: ingen skulle vilja ha en olegitimerad läkare vid en operation, en obehörig lärare är samma sak. Björklund kommenterade också att tydliga behörighetsregler och fler karriärmöjligheter höjer läraryrkets status.

Det är ett bra steg som tas, att man inte får tillsvidareanställa en icke-examinerad lärare (vilket betyder att du fortfarande får anställa icke-examinerade lärare på tidsbestämd anställning). Bra eller dåligt? Borde man gå hela vägen ut? Jag vet inte, jag kan medge att en av de bästa lärarna jag haft har en faktiskt varit icke-behörig till läraryrket. När han sedan blev uppsagd, däremot, gav elevernas stöd honom drivet till att faktiskt ta en lärarutbildning.

Enligt tidigare ligger det, i den nya skollagen, fortfarande även vikt vid elevens rätt till kunskapsstöd. Det är något av det viktigaste i skolväsendet – att få in alla elever i gemenskapen och se till var elevs enskilda behov.

En annan fråga som jag tycker är viktig, som jag kan minnas funnits uppe i debatter i tv och andra medier är frågan om läraryrket skall bli licensbaserat. Med detta menar jag, likt läkare och advokat, att en lärare kan bli av med sin rätt till att undervisa. En god tanke, men skulle det funka i verkligheten?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: