Skrivet av: JMB | oktober 13, 2009

Studentrepresentant

Ikväll var jag delaktig i Högskolan Västs studentrepresentantutbildning. Enligt högskolans riktlinjer är det skolans ansvar att en gång per termin erbjuda studentrepresentanter utbildning om högskolans organisation och vad det innebär att vara just studentrepresentant. En studentrepresentant representerar studenterna på en högskola/ett universitet via studentkåren i det aktuella området. Enligt lag har ”studenterna vid högskolan rätt att vara representerade i alla beslutande och beredande organ[…] (3 kap. 9 § Högskolelagen).

Själv är jag studentrepresentant i min utbildnings programråd. Programrådet och andra institutionsfunktioner vid Högskolan Väst finns beskrivna i ett dokument från GruF-LUN (Grundutbildnings- och forskningsnämnden och Lärarutbildnings- och forskningsnämnden): Programansvar – programråd – examinator – forskningskommittéer (pdf). Där står det, i fyra punkter, avsikten med programrådet:

¤ främja programmets/huvudområdets utveckling och kvalitet utifrån de krav och behov som ställs utifrån studenters synpunkter samt i relation till forskning inom området liksom samhället och verksamhetsfältet som sådant,

¤ ansvara för beredning av utbildningsplaner och kursplaner, vilket innebär att bereda och utveckla kursplaner på grundnivå för godkännande av berörd prefekt och att bereda och utveckla kursplaner på avancerad nivå samt utbildningsplaner till berörd prefekt inför fastställande i GruF-nämnden/LUN,

¤ följa upp kurs- och programutvärderingar inom programmet/huvudområdet samt föreslå åtgärder med anledning av dessa

¤ medverka till att studenter görs delaktiga i utbildningens planering och genomförande samt att deras synpunkter tas tillvara.

Att vara en studentrepresentant är alltså ett ganska stort ansvar. Du, som representant, är anställd och betald av högskolan för att medverka till högskolans utveckling och förbättringsprocess – inte minst att överse så att studenters åsikter i utvärderingarna kommer upp i diskussion och inte bara i en dokumentmapp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: