Skrivet av: JMB | oktober 3, 2009

Rom – Rome – Roma | Castel Sant’Angelo

Castel San’tAngelo låg endast en fem minuters promenad från hotellet ”Hotel dei Mellini”. Castel Sant’Angelo byggdes från början av den romerska kejsaren Hadrian som ett masoleum till honom själv och hans efterföljande. Masoleumet påbörjades i början av 100-talet och i nästan hundra år bevarades den kejserliga familjen där. Framåt 200-talet byggdes Sant’Angelo om till ett fort för Roms försvar.

Det är osäkert exakt när det sedan kom att bli ett slott; de flesta historiker idag tror att det måste varit någon gång under 1000-talet när det kom i ägo av en av dåtidens stora namn. I galleriet nedan kan man se utsikt från terrassen högst upp, en hög mur med gångväg till Vatikanen. Det var påven Nicholas III som 1277 byggde muren för att påven säkert skulle kunna ta sig mellan Vatikanen och palatset/slottet. Under tiden som påvarna hade kontrollen över Castel Sant’Angelo agerade det som slott och fort men också som fängelse och tortyrkammare.

Castel Sant’Angelo är en gammal byggnad, men personligen tyckte jag inte att muséet (som det är idag) var värt 7,5 €. Tur var väl det! För dem råkade ha ett specialerbjudande precis den helgen vi var i Rom så alla medlemmar av europeiska unionen hade gratis inträde. Utsikten högst upp på terrassen var kanske nog det vackraste jag sett, man såg ut över hela Rom.

Högst upp på byggnaden står en staty som skall föreställa ärkeängeln Mikael. Dagens staty är dock en staty skulpterad av en Peter Anton von Veschaffelt i slutet på 1700-talet. Originalet står längre ner på en uteplats, återfinns också i galleriet nedan, som är skulpterad av Raffaello da Montelupo, lärling till Michelangelo.

Bakom skulpturen står en legend som utspelar sig på 500-talet där en procession av St.George den store bad jungfrun Maria att rädda staden från pesten. En ängel kom så från skyn, landade på, vad som då var, masoleumets tak och drog sitt svärd som ett tecken på nåd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: