Skrivet av: JMB | oktober 2, 2009

Lissabonfördraget | Irland till val

Idag går irländarna till folkomröstning för Lissabonfördraget. Även om Lissabonfördraget har godkänts av de flesta länder så är det inte helt vindstilla även om Irland nu ger ett ”JA”. Enligt Aftonbladet är både England och Tjeckien tveksamma till fördraget.

Vad innebär egentligen Lissabonfördraget? I Sverige beslutade man att inte genomföra en folkomröstning, en del kanske ställer sig till anledningen att om det hade varit en omröstning i Sverige så hade det inte gått igenom… Lissabonfördraget innebär att EU får en utrikesminister som representerar hela unionen. Inte bara det utan även en fast ordförande, eller ”president” skulle man kunna likna det vid. DN har en grafisk representation av effekterna som följer. Frågan är vad syftet med Lissabonfördraget är: Att visa en enad union/ett enat Europa (?).

Kanske är det helt fel att likna förändringen med USA men likheter finns det allt. Staterna är på ett sätt självständiga; egna lagar, statsrepresentanter och egen flagga. Däremot står dem utåt som USA med representanter som står över de enskilda staterna, en gemensam flagga och övergripande gemensamma lagar. Hur fungerar USA?

Lissabonfördraget.se kan man läsa en lång utläggning av fördraget och vad det innebär, bland annat:

”Unionen ska upprätta en ekonomisk och monetär union som har euron som valuta.”

Hur skulle Sverige påverkas av att byta ut svenska kronan (SEK) mot euron (€)? Hur påverkar det exporten och de inhemska priserna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: