Skrivet av: JMB | september 28, 2009

Rom – Rome – Roma | Piazza dei Tribunali

Piazza dei Tribunali – kallas av italienarna för ”il Palazzaccio” (= fula palatset.) Varför det har fått det namnet vet jag inte, själv tycker jag att det är en imponerande byggnad. Byggnaden, som håller Italiens motsvarighet till Högsta Domstolen, byggdes i slutet på 1800-talet. Trots att den byggdes så pass sent så ser den väldigt gammal ut om man skall tolka arkitekturen. Anledningen till detta är att italienska staten anordnade en arkitekturtävling där man eftersträvade den av de gamla antika byggnadsverken.

Ovanför ingången till domstolen sitter Justitia; romerska gudinnan för rättvisa. Trots att hon oftast avbildas med våg och ögonbindel så återfinns dem inte i denna skulptur. Om man tittar till vänster i den stora bilden över ingången i galleriet nedan så kan man se en glimt av något som skulle kunna likna en puppa som hänger i valvgången. Detta är egentligen en lampa, totalt finns det fyra valvgångar på vardera sida av ingången som alla har en sådan. På kvällen lyser den upp med ett varmt oranget sken, tyvärr fick jag ingen kvällsbild. Andra utsmyckningar är de romerska soldathuvudena som finns som nischer utöver hela byggnaden, samt en fontän nedanför med lejonhuvuden.

Något som det inte finns för mycket av i Rom är skulpturer, självklart fanns flertalet att skåda även utanför domstolen. Några av dem tog jag bilder på:

Gaio
Gaio Mario levde under första århundradet före kristus (BC.) Han är känd för sin reform av den romerska armén där han delade upp den i mindre legioner och gjorde flertalet andra förbättringar.

Modestino
Modestino levde på 1860-talet och var den som skrev början till italiens lagbok.

Cicerone (Cicero)
Marcus Tullius Cicero levde på hundratalet föra kristus, samtida med Gaio. Som de flesta i antika Rom hade han flera titlar: filosof, advokat, politiker mfl. Han är känd som den som införde grekisk filosofi i skolorna och för att ha skapat en latinsk filosofisk ordbok.

Vico
Giovanni Battista Vico var aktiv i Italien under 1600-talets andra hälft och början på 1700-talet. Han var filosof, retoriker, historiker och advokat. Många anser att Vico var den första moderna historikern; han var den första som formulerade en systematisk metod för historieforskning.

”…he asserted that history is a valid object of human knowledge because man himself created history. Vico urged the study of language, mythology, and tradition as techniques for the investigation of history.”

********

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: