Skrivet av: JMB | juli 15, 2009

Ihopkoppling av Växelströmsnät (AC) med hjälp av likström (DC)

HVAC1

Att koppla två växelströmsnät till varandra är lättare sagt än gjort. Det räcker inte bara med att de har samma frekvens (polaritetsbyte per sekund). För att det inte ska skapas instabilitet, eller rent utav kollaps av båda elnäten, krävs det att fasvinklarna inte avviker från varandra mer än maximalt 30 grader. Även om det skulle till att uppfylla 30 graders ”regeln” så skapas mindre variationer på elnäten.
Den matematiska representationen av relationen har som sagt en sinusfunktion i multiplikation med spänningarna över avståndet. Detta innebär att ju längre avstånd det är mellan näten desto lägre blir överföringseffekten (!).

***

Istället skulle man kunna koppla in ett likströms”nät” mellan de två. Genom att i båda ändarna konvertera mellan DC och AC kan man överföra effekt utan att bry sig om varken avstånd eller fasvinklar. Inte heller olikheter i frekvens spelar någon roll. Detta i och med att likström, DC, inte byter polaritet så som växelström, AC, gör. Den matematiska ekvationen blir betydligt enklare!

HVDC3

Ihopkopplingen mellan växelströmsnäten med hjälp av likströmsnät gör att likströmsnätet agerar som en brandvägg mellan de två. Detta innebär att eventuella störningar i överföringen på något av växelströmsnäten inte överförs till det andra, i och med konverteringen till likström.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: